Miten rakentaa sosiaalisen median yleisö tyhjästä?

Sosiaalisen median yleisön rakentaminen on monelle brändille menestyksen kannalta avainasemassa – olipa kyse yrityksen ja henkilön brändistä. Sosiaalisen median sivun tai profiilin perustaminen alkaa aina nollasta seuraajasta, ja monien mielessä siintävät miljoonayleisöt ja tykkäysten, sydänten, nauruemojien ja jakojen jatkuva tulva. Helpolla ei tätä kuitenkaan saavuta, eikä monen brändin kohdalla vaikeallakaan. Tähän artikkeliin olemme keränneet vinkkejä, jotka auttavat someyleisön ja -yhteisön rakentamisessa. Osa soveltuu vain yritystoimintaan, mutta myös yksityishenkilöt voivat ammentaa monista vinkeistä.

Hyödynnä jo olemassa olevaa brändiä

Vaikka seuraajia ei uuden someprofiilin ensimmäisenä päivänä välttämättä kerrykään montaa, harva brändi aloittaa täysin nollista, vaikka se seuraajamäärä olisikin. Avainasemassa on jo olemassa olevan brändin ja sen omien vahvuuksien hyödyntäminen. Mieti, mikä brändissäsi on kiinnostavaa ja ota se heti aluksi myös somepostaustesi johtotähdeksi. Samalla voit hyödyntää myös mahdollisesti muita olemassa olevia kanaviasi kertoaksesi someprofiilistasi. Tee tämä kuitenkin vasta kun olet jo luonut jonkin verran sisältöä profiiliin. Ja muista: älä tyrkytä!

Bonuskoodit kiinnostavat aina

Yrityksille bonuskoodien jakaminen on aina varma valinta – yksi suomalaisten eniten googlettama hakusana on bonuskoodi eri muodoissaan: alennuskoodi, tarjouskoodi, etukoodi, jne. Monet kumppanuusmarkkinoijat ovat rakentaneet koko toimintansa tämän koodinjanon varaan. Wildz Casino on hyvä esimerkki rahapelialan toimijasta, joka houkuttelee asiakkaita etukoodien avulla. Koodeja tarjoavat kuitenkin miltei kaikkien alojen yritykset, joskin monet yritykset varaavat koodit vain vanhojen asiakkaidensa palkitsemiseen.

Someyleisö joka tapauksessa on kovasti koodien perään, joten niiden jakaminen IG:ssä tai FB:ssä on helppo tapa kasvattaa seuraajajoukkoa. Pidä kuitenkin huoli, että sivu/profiili sisältää muutakin, rikkaampaa sisältöä. Äläkä jaa alennuksia jatkuvasti, sillä se heikentää myymäsi tuotteen arvoa yleisön silmissä – jatkuva alennusmyynti tarkoittaa, ettei kukaan tahdo ostaa tuotetta täyteen hintaan!

Osallistu käytäviin keskusteluihin

Monet – niin yritykset kuin yksilöt – tekevät sen virheen, että heidän profiilinsa on pelkkää yksipuolista ”huutoa” digitaaliseen viidakkoon. Tällainen lähestymistapa johtaa helposti huomiotta jättämiseen yleisön toimesta. Saat näkyvyyttä olemalla aktiivinen myös muiden kanavissa ja keskusteluketjuissa ajankohtaisia aiheita koskien. Myös kantaaottavuus on sallittua, eikä sitä pidä turhaan pelätä. Pidä silti huoli, etteivät somessa esitetyt kannat ole räikeästi ristiriidassa brändisi kanssa. Ennen someen lähtemistä onkin hyvä kerrata kaikkien somekanaviin sisältöjä tuottavien kesken, mitä brändin arvot oikein ovat. Henkilökohtaisten mielipiteiden ja mielenkiinnon kohteiden tulisi pysyä eroa brändistä (jos sitten ei kyse ole henkilöbrändistä).

Sisätlökalenteri auttaa passivoitumista vastaan

Moni yritys lähtee kovalla vauhdilla someen ja tykittelee alkuinnostuksen vallassa profiilinsa täyteen kuvia toimistokoirista ja toimitusjohtajan tyttären etelänmatkasta. Alkuinnostusta seuraakin nopeasti laskuhumala ja mahdollisesti myös krapula. Tasainen julkaisutahti ja tasainen laatu ovat lääke kepeää ja nopeasti loppuvaa sisältötykittelyä vastaan. Ne taataan laatimalla sisältöstrategia ja sisältökalenteri – joista toki voidaan ajankohtaisten kalenterin ulkopuolisten asioiden agendalle tullessa myös poiketa lisäsisällön puitteissa. Tärkeintä kuitenkin on, että ainakin laaditun sisältökalenterin määrittämä sisältö laaditaan ja julkaistaan. Kun selkeä kalenteri on laadittu, on postauksia helppo tehdä myös etukäteen varastoon.

Tutustu kilpailijoihin

Jos mittatikkuna käytetään someprofiilin tai -sivun tykkäysten määrää, on kilpailijoidesi isommissa tykkäys- ja seurausmäärissä pari hyvää puolta, vaikka ne harmittaisivatkin. Ensinnäkin: ne tykkäykset eivät ole pois sinun yritykseltäsi ja brändiltäsi. Ei ole rajaa sillä, montako sivua IG-käyttäjä voi seurata. Toiseksi: voit ottaa oppia kilpailijoiltasi. Millaista sisältöä he käyttävät? Mitä hashtageja he käyttävät, ovatko ne brändin omia? Kuinka usein he julkaisevat? Millaiset kilpailijoidesi postaukset osallistavat yleisöä eniten? Someprofiilin analysointiin löytyy lukuisia työkaluja, joiden avulla profiileista on helppo saada irti numeraalista ja visuaalista dataa. Ota oppia, mutta älä kopioi!