Linkkien rakentaminen aloittelijalle

Linkkien rakentaminen on hakukoneoptimoinnin eräs tärkeimmistä kulmakivistä. Laadukkaat linkit ovat avain sivustosi korkealle sijoitukselle Googlen hakutuloksissa, vaikkakin niiden rinnalle on vuosien varrella noussut myös yhä uusia tärkeitä tekijöitä. Pelkkien linkitysten varaan ei enää korkeita sijoituksia voi rakentaa, mutta ilman niitä se on miltei mahdotonta.

SEO-maailmassa ensi askeleitaan ottavalle webmasterille tai muulle sivuston hakukonenäkyvyyden parantamisen harteilleen ottavalle linkkien rakentaminen saattaa olla haastavaa, varsinkin jos käytössä ei ole budjettia linkkien ostamiseen rahalla. Sinällään linkkien ostaminen on muutenkin hieman hankala juttu – se on Googlen ohjeistusten vastaista, ja voi pahimmillaan johtaa hakukonenäkyvyyden heikentymiseen. Ostetut linkit ovat esimerkiksi monille rahapelialan sivustoille tärkeä markkinointikeino, melkein yhtä tärkeä kuin uusille pelaajille annettavat bonuskoodit. Jälkimmäisistä esimerkiksi bCasino bonuskoodi tarjoaa hyvän esimerkin.

Mutta jos unohdamme linkkien ostamisen ja muut ns. Black Hat -toimenpiteet, miten sitten aloittelija voisi päästä alkuun linkkien rakentamisessa? Koostimme muutaman matalan kynnyksen toimenpiteen tähän artikkeliin.

Käytä olemassaolevaa verkostoasi

Käytännössä kaikilla yrityksillä ja muilla sivustojen taustaorganisaatioilla on jonkinlainen verkosto. Tätä verkostoa kannattaa lähteä hyödyntämään linkkien rakentamisen aluksi. Esimerkiksi yhteistyökumppanit-osion ja -alasivun perustaminen ja kumppanisi logon lisääminen sinne linkin kera on hyvä idea – tiedustele kumppanilta, onko tämä heille OK, ja kysy samalla mahdollisuutta omalle saitillesi johtavaan linkkiin heidän sivustolleen.

Laajenna verkostoa

Nykyisten yhteistyökumppanien joukossa on varmasti sellaisiakin tahoja, joita et välttämättä hahmota varsinaiseksi yhteistyökumppaneiksi. Ostatko esimerkiksi siivous- tai cateringpalveluita? Onko palveluyrityksellä verkkosivu? Hienoa, tarjoa esimerkiksi referenssiä heidän sivustolleen ja pyydä linkitystä tuosta referenssilausunnosta. Tässä tapauksessa molemmat voittavat. Tämä ajattelutapa onkin linkinrakennuksessa usein palkitseva: quid pro quo.

Hyvä tapa laajentaa verkostoaan on käyttää mahdollista asiantuntijarooliaan hyväkseen ja tarjota blogiartikkelejaan vieraskynäperiaatteella omaa aihealuettaan käsitteleville sivustoille. Jos sinulla on esimerkiksi kalastusvälineliike, voit tarjota juttua kalastusaiheiselle sivustolle. Jos omistat kennelin, ehkäpä lemmikkieläinliikkeen blogissa olisi tilaa jutullesi? Tällä tavalla voit saada artikkelisi loppuun linkin liikkeesi sivustolle ja artikkelin vastaanottava sivusto laadukasta sisältöä. Lisäksi saman teeman sivustoilta tulevat linkit ovat Googlen silmissä erittäin arvokkaita.

Hyödynnä hakemistoja

Varsinkin www:n alkuaikuina ennen hakukoneiden läpilyöntiä erilaiset sivustohakemistot olivat tärkeä tapa löytää tietyn aihealueen sivustoja verkosta. Vaikkapa sittemmin monimediakonserniksi kasvanut Yahoo aloitti yleisluontoisena hakemistosivustona. Suomessa Makupalat.fi-sivusto oli varsinainen alkuaikojen laatusisällön portinvartija – ja saitti toimii muuten yhä edelleen, käy vaikka tsekkaamssa. Ehkä voit jopa ehdottaa omaa sivustoasi lisättäväksi ”Ehdota linkkiä” -kohdasta!

Jokainen linkki ei ole arvokas

Kaikki hakemistot eivät tietenkään ole yhtä arvokkaita, kuten eivät kaikki sivustollesi johtavat linkit yleensäkään. Ihan mitä tahansa linkkejä sinun ei kannata haalia – sivustoilla on eroja tämän suhteen. Hakukoneoptimoinnissa ja linkkien rakentamisessa hyvät työkalut tulevat tarpeeseen, ja potentiaalisten linkittävien sivustojen arvioinnissa apua saa esimerkiksi Majesticin ja Mozin Open Site Explorerin avulla. Nämä ohjelmat ovat SEO-maailman helppokäyttöisimmästä päästä, mutta vaativat silti hieman opettelua tarjotakseen täyden hyödyn.

Älä spämmää linkkiäsi

Moni yli-innokas linkinrakentelun aloittava tosiaan olettaa, että jokainen hänen sivustolleen osoittava linkki on automaattisesti plussaa Googlen silmissä. Näin ei tosiaan ole. Jotkut linkit voivat olla jopa haitaksi hakurankingeissa, mutta monilla linkeillä taas ei ole mitään vaikutusta suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi blogien kommenttikenttien ja keskustelufoorumeiden linkit ovat usein tällaisia, sillä ne käyttävät pientä rel=nofollow-tägiä. Se kertoo hakukoneille, että tätä linkkiä ei ole syytä indeksoida. Samaa pikku koodinpätkää käytetään myös Facebookin, Instagramin ja Googlen itsensä maksetussa mainonnassa.