Piratismi on yhä edelleen internetin yksi laajiten harrastetuista laittomuuksista, joka voi monista peruskäyttäjistä tuntua varsin viattomalta – ketä muka haittaa, jos lataan vaikkapa kalliin kirjan pdf-tiedostona tai klassikkopelin ilman että maksan siitä kenellekään? Tässä artikkelissa perehdymme hieman syvemmin piratismiin ja etenkin sen esiintymiseen nykypäivän internetissä.
Mitä piratismi on?
Piratismiksi voidaan määritellä sellainen järjestäytynyt toiminta, jossa tehdään ja levitetään kopioita tekijänoikeuden piirissä olevista tuotteista ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Ymmärrettävästi tällä toiminnalla haetaan usein rahallista tuottoa, mutta varsinkin verkossa toimii paljon piraatteja (eli piratismin harjoittajia), jotka harrastavat tätä vain maineen ja kunnian takia. Osalla toiminta on perusteltu eräällä tavalla jopa ”aatteellisesti” – tiedon tulee olla näiden ihmisten mukaan vapaata ja tämä tarkoittaa samalla myös ilmaista.
Verkon ulkopuolella piratismi on oikeastaan selkeämmin rahallisen tuoton perässä tehtyä rikollista toimintaa: tuoteväärennökset ovat ison rahan lähde. Suomalaisille tuoteväärennökset tulivat tutuiksi etenkin 90-luvun Viron matkoilta, joilta tuliaisina tuotiin Mustamäen torilta muun muassa äänilevyjä ja ”merkkihuppareita”. Näitä tuotteita katsomalla ei tarvinnut olla kummoinen asiantuntija huomatakseen, että kyse oli väärennöksistä: halvan Adidas-hupparin logossa saattoikin lukea ”Abibas”. Nykyisin tuoteväärennökset ovat kuitenkin usein erittäin taidokkaasti tehtyjä ja paljastuvat vasta käytössä, jos silloinkaan.
Piratismi ei ole kadonnut mihinkään
Aina aika ajoin törmää käsitykseen, jonka mukaan erilaiset suoratoistopalvelut olisivat merkinneet verkkopiratismin vähentymistå tai jopa suoranaista loppua. Saahan elokuvia ja TV-sarjoja mielin määrin Netflixin ja HBO:n kaltaisista palveluista, musiikkia Spotifysta ja Deezeristä, vieläpä varsin maltilliseen hintaan. Piratismia nämä ja muut vastaavat palvelut eivät ole kuitenkaan onnistuneet tappamaan.
Piratismi on kuitenkin muuttunut myös verkossa. Siinä missä 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli vielä musiikkipiratismin aikaa Napsterin, Kazaan ja vastaavien P2P- eli peer-to-peer-vertaisverkkoja käyttävien ohjelmien myötä, 2010-luvulla suosituin piratismin kohde ovat olleet TV-sarjat. Tämä on toisaalta TV-sarjojen suosion kasvun syytä, mutta myös teknisen kehityksen ansiota – verkon siirtonopeudet ovat moninkertaistuneet, ja isojen videotiedostojen siirtämisessä ei enää kestä tuntikaupalla. Myös tallennustilaa on yhä enemmän käytössä ja tallennusmediat ovat halvempia.
TV-sarjojen jälkeen toiseksi suosituin piratismin kohde on musiikki. Kolmantena seuraavat elokuvat. Pelien suhteen kopiosuojaustekniikka ja verkossa maksullisten käyttäjätilien takana oleva moninpelaaminen ovat verottaneet pelipiratismia. Kirjat ja äänikirjat ovat puolestaan lisänneet suosiotaan tällä saralla.
Piratismi ei ole vain köyhien tai kehittyvien maiden juttu. Valtaosa esimerkiksi musiikkiin keskittyvien piraattisivustojen vierailusta tulee Yhdysvalloista, joskin myös Venäjä ja Intia ovat tilastoissa näkyvästi edustettuina.
Piraatitkin käyttävät streamausta hyväkseen
Muutos on tapahtunut myös sen suhteen, miten laitonta materiaalia verkosta hankitaan. Aiemmin edellä mainitut P2P-verkkoja käyttäneet ohjelmat olivat suosituimpia, mutta anonymiteetti niissä oli jatkuvasti vaakalaudalla. Torrent-verkot ja -ohjelmat ovat sittemmin vieneet latausta kotikoneelle suosivien huomion, joskin niilläkin anonymiteetti vaatii VPN-ohjelmien käyttöä. Erilaisia pilvessä toimivia latauspalveluita on niin ikään lukuisia, ja näiden piirissä tapahtuu paljon pienimuotoista ei-julkista piratismia.
Vielä torrenteihin perustuvaa lataamista suositumpaa on kuitenkin streamaus eli suoratoisto. Muutamia vuosia sitten tunnetuksi tullut Popcorn Time oli käyttöliittymältään äärimmäisen hiottu ja helppokäyttöinen streamausohjelma, joka käytti hajautettua torrent-tyylistä tiedostonjakoa taustalla. Käyttäjä ei tästä kuitenkaan nähnyt mitään, joten ohjelman käyttö ja sillä uusimpien leffojen katselu oli yhtä helppoa kuin vaikkapa Netflixillä – ja täysin ilmaista.
Sittemmin Popcorn Timen laittomuudet on saatu lopetettua, mutta verkko on pullollaan laittomia suoratoistosivustoja, jotka toimivat suoraan verkkoselaimesta flash- tai HTML5-tekniikkaa käyttäen. Käyttäjät maksavat vain mainosbannerien sulkemisen aiheuttaman vaivan.