Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi eli SEO (=Search Engine Optimization) on lyhyesti sanoen joukko toimenpiteitä, joilla pyritään saamaan verkkosivuja ja -sivustoja korkeammalle hakukoneiden hakutulosten listauksissa. Siitä, mitkä ovat toimivia ja tehokkaita toimenpiteitä tämän tuloksen saavuttamiseksi, riittää erimielisyyttä.

Hakukonenäkyvyyden tärkeys

Miksi sitten ylipäätään on tärkeää, että sivusto on korkealla hakukoneiden tuloksissa? Tämä on hyvin yksinkertaista – hakutuloslistan ensimmäinen tulos kerää kolmanneksen hakijoiden klikkauksista, ja toiselle hakutulosten sivulle päätyy vain noin viisi prosenttia hakujen tekijöistä! Jos siis yrityksesi sivut löytyvät halutulla hakusanalla vasta kakkossivulta, jää kävijämäärä hakukoneiden kautta todennäköisesti hyvin pieneksi. Tämä ei merkitse yleensä hyvää puhtaan rahallisesti mitattuna.

Pelkkään ensimmäiseen sijaan ei silti pidä juuttua – nämä sijoitukset varsinkin yleisillä hakutermeillä ovat erittäin vaikeasti saavutettavissa ja vievät määrätietoisellakin satsauksella ja jatkuvalla työllä usein vuosia saavuttaa. Joillakin suosituilla englanninkielisillä hakusanoilla tavallisen pk-yrityksen tai pienen yhdistyksen on turha haaveilla ykköspaikasta tai edes ensimmäisistä sivuista – nämä ovat yleensä isojen kansainvälisten yritysten ”omaisuutta”.

Oikeiden avainsanojen valinta

Jotta hakukonenäkyvyyttä voidaan alkaa parantaa optimoinnin avoin ja ylipäätään mittaamaan, on mietittävä avain- ja hakusanoja. Mitkä ovat oleellisia yrityksesi kannalta? Millä hakutermeillä toivot sivustosi löytyvän? Asiansa osaavat SEO-toimistot aloittavat optimoitavaan sivustoon paneutumisen avainsanatutkimuksesta, eivätkä säästä tähän käytetystä ajasta ja vaivasta.

Avainsanatutkimus on oma taiteenlajinsa ja SEO-erityisalansa sinällään, mutta jotakin siitä voidaan sanoa tässäkin yhteydessä. Avainsanojen, joilla pyrit hakukonenäkyvyyttäsi parantamaan, tulee olla oleellisia ja liittyä yrityksesi toimintaan. Kukkakauppiaskaan ei tavallisesti mainosta kahvilapalveluja paikallislehdessä vaikka voisi joskus kupposen asiakkaalle tarjotakin – pysyttele siis olennaisissa hakusanoissa. Yleensä voidaan myös sanoa, että mitä spesifimpiä hakutermejä käytetään, sitä korkeampi on hakijalla ostamisen intentio. Tarkat ja useiden sanojen haut eivät välttämättä kerää niin paljon hakuja ja vierailijoita, mutta voivat olla kannaltasi arvokkaampia.

Kun toivotut hakusanat ovat löytyneet, aletaan yleensä käydä läpi sivustolta jo ennestään löytyvää sisältöä. Vanhaa sisältöä voidaan jossakin määrin muokata uusien hakusanojen mukaisesti, mutta useimmiten kaivataan uutta sisältöä. Pelkkää avainsanahelinää ei sisältö silti saa olla, ja toisaalta uutta laadukasta sisältöä pitäisi kyetä tuottamaan lisää myös tasaisin väliajoin. On sinusta kiinni, hoidatteko sisällöntuotannon itse talon sisältä käsin vai annatteko sen sisältötoimiston tehtäväksi. Myös moni SEO-toimisto on erikoistunut sisällöntuotantoon.

Sivuston optimointi

Sivustolla voidaan tehdä monia erilaisia optimointitoimenpiteitä myös sisällön hakusanojen optimoinnin ohella. Näíllä teknisillä toimenpiteillä varmistetaan se, että hakukoneiden hakurobotit ymmärtävät sivustosi ja sen rakenteen rakentaessaan niin kutsuttua hakukoneindeksiä eri eräänlaista omaa sisäistä sisällysluetteloaan kaikista verkosta löytyvistä sivuista. Tämän indeksin sisältä hakukone sitten määrittelee ja asettaa eri sivustot ja sivut keskenään rankingiin.

Ensinnäkin sivujen meta title- ja meta description -tekstien tulisi olla kunnossa ja seurata hakukoneen (eli käytännössä useimmiten Googlen) asettamia teknisiä rajoituksia ja ohjeita tyylin suhteen. Samaten sivujen otsikot (H1, H2, H3, jne.) tulisi olla kunnossa. H1-otsikkoja sivulla tulee olla vain yksi, ja sen tulisi vastata meta titlen ilmoittamaa sivun sisältöä sekä itse leipätekstiä.

Yksi pahimmista sivuston rankingia eli sijoitusta hakutuloksista verottavista tekijöistä on kaksinkertainen sisältö, eli sellainen sisältö, joka esiintyy sivustollasi kahteen kertaan eri kohdassa. Myös rikkinäiset linkit ovat yksi negatiivinen tekijä, ja seuraavaksi linkeistä enemmän. Tällaisista ikävistä kompastuskivistä pääsee kuitenkin helposti eroon erilaisten työkalujen avulla, sivustoaan ei tarvitse kahlata läpi yksi sivu kerrallaan. Kokeile vaikkapa Alexa SEO Audit tool -ohjelmaa. Myös esimerkiksi WordPressiin löytyy useita tällaisilta kömmähdyksiltä estäviä lisäosia.

Linkit sivustolle

Linkit ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä minkä tahansa hakukoneen asettaessa sivustoja yksittäisiä sivuja järjestykseen. Tiivistetysti: jos saa sivustollesi suuntautuvia linkkejä hakukoneen korkealle arvostamista sivustoista, on se hyvä juttu. Näiden sivustojen olisi kuitenkin hyvä olla jotenkin samanlaisia aihe- ja sisältöaiheiltaan. Huolehdi myös siitä, että omalta sivustoltasi ulos suuntautuvat linkit ovat kunnossa.

Erilaisia mielipiteitä

SEO:n ympärillä liikkuu paljon huhuja ja erilaisia mielipiteitä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että esimerkiksi Google on varsin salaperäinen useiden hakutulosten järjestystä määrittävien kriteeriensä suhteen – usein hakukoneoptimointi meneekin kokeilun tai jopa arvailun puolelle. Lisäksi hakukoneet kehittävät algoritmejaan ja ranking-perusteitaan jatkuvasti. Se, mitä hyvä SEO oli eilen, ei ole välttämättä sitä tänään.