Mikä on white hat- ja black hat -hakukoneoptimoinnin ero?

SEO:n eli hakukoneoptimoinnin maailmassa törmää usein kahteen käsitteeseen, ”white hat” ja ”black hat”. Näiden käsitteiden väliseen eroon pureudumme tässä artikkelissa. Vaikka puhumme pääasiallisesti Googlesta, samat lainalaisuudet pätevät pitkälti myös muiden hakukoneiden suhteen. Googlella on kuitenkin Suomessakin tehtävistä hauista noin 95 prosentin osuus hallussaan, joten muut hakukoneet eivät valitettavasti ole kovin relevantteja.

Tiivistetysti white hat kattaa sellaiset optimoinnin käytännöt, jotka ovat sallittuja ja Googlen (tai muiden hakukoneiden, kuten Bingin) hyväksymiä. Näistä on saatavilla julkista tietoa, ja Google suosii niiden käyttämistä. Black hat -optimointi taas kattaa sellaisia käytänteitä, joilla pyritään vilpillisin keinoin saavuttamaan parempia tuloksia hakunäkyvyydessä. Voidaan puhua hakukoneiden huijaamisesta.

White hat -optimoinnin käytäntöjä

White hat -optimonnissa toimitaan usein sisältö edellä. Selkeät sivustorakenteet, sivustojen nopea toimivuus ja mobiiliystävällisyys ovat avainasemassa. Sisällön ei milloinkaan tule olla plagioitua. Laadukkaan alkuperäisen sisällön etuna on myös se, että se osallistaa sivuston vierailijoita ja saa heidät parhaimmillaan jakamaan sisältöäsi sekä linkittämään siihen. Tämä on hakukonenäkyvyyden kannalta erittäin arvokasta.

Myös hakukoneiden käyttämien avainsanojen oikeaoppinen käyttö on edelleen relevanttia, joskaan hakukoneiden alkuaikojen tunnettu käytäntö hakusanojen väkinäisestä ymppäämisestä ei enää toimi. On silti mielekästä, että hakusanat tulevat esiin esimerkiksi h1-, h2- ja h3-otsikoissa. Varsinkin ns. long tail -hakusanat eli pitkät ja spesifit hakutermit ovat tehokkaita ja auttavat sivustosi löytämisessä.

Sivustosi sisäisen linkityksen tulee olla kunnossa ja yhden sivun on hyvä johtaa kahdelle tai kolmelle alasivulle. Varmista, että hakukoneen saatavilla on XML-muotoinen sivustokartta. Voit lähettää sen itse Googlen Search Console -työkalua käyttämällä.

Metakuvaukset ja -otsikot ovat niin ikään tärkeässä roolissa white hat SEO:ssa. Niiden ei tule olla täynnä pelkkiä avainsanoja, mutta joka sivulla on hyvä olla sen varsinaista sisältöä kuvaava kuvaus ja otsikko ja yksi avainsana. WordPressin SEO-työkalut ovat tässä suureksi avuksi, esimerkiksi Yoast SEO ja SEO Ultimate. Ne auttavat myös monissa muissa asioissa, esimerkiksi toimimattomien sivujen ja linkkien löytämisessä. Google ei pidä sivustolta löytyvistä 404-sivuista!

Nykyisin Googlen yksi korkeimmalle arvottamista tekijöistä hakutuloksissa pärjäämiseen on sivuston nopeus. Sivuston rakenne ja devaajien toiminta on tässä avainasemassa, samaten esimerkiksi kuvien optimointi ja palvelimen nopeus.

Black hat -optimoinnin käytäntöjä

Ensinnäkin: emme voi suositella black hat -optimoinnin käytänteiden soveltamista kenellekään. Niiden käytön paljastuminen voi pahimmillaan johtaa pitkäaikaiseen vahinkoon sivustosi ja sivujesi hakutulosten laskiessa useita sivuja alas Googlen hakutuloksissa.

Yksi tunnetuimmista black hat -käytännöistä, joihin myös moni suomalainen webmaster on törmännyt, on backlinkkien hankkiminen omille sivuilleen niistä maksamalla. Samaten hakusanojen väärä käyttö asiayhteydestä irrotettuna on tyypillinen käytäntö – voidaan puhua myös hakusanojen ylioptimoinnista. Käytettävän kielen epäluonnollisuus ja esimerkiksi suomen kielessä luonnottomat sanojen päätteet ovat hyviä merkkejä tästä, varsinkin linkkiteksteissä.

Todellisuudessa kuitenkin monet SEO-käytännöt ovat ns. harmaata aluetta. Toisinaan voidaan puhua myös grey hat -optimoinnista. Kiellettyä on muun muassa pyytää linkkiä omalle sivulleen joltakin ulkopuoliselta sivustolta, mutta jos esimerkiksi tätä pyytää yhteistyökumppaniltaan, liikutaan tuskin eettisisesti väärillä vesillä?